Verkostoituminen ja aito yhteistyö voivat pelastaa monen yksinyrittäjän liiketoiminnan

Kun koronaepidemia alkoi, ajattelin, ettei se varmaan tänne Pohjolaan tule samanlaisella rytinällä kuin muualle Eurooppaan. Tai jos tulee niin se menee varmasti pian ohi eikä juurikaan vaikuta minun liiketoimintaani… Nyt ihmettelen miten naiivi sitä olikaan muutama kuukausi sitten. Moni muu yrittäjä miettii varmasti ihan samaa. 

Olin alkuvuodesta saanut myytyä pari isoa työyhteisövalmennusta ja lisäksi minulla oli päällä kymmenisen asiantuntijarekrytointia teollisuuteen. Kahdessa viikossa kaikki toimeksiannot joko peruuntuivat kokonaan tai laitettiin jäihin. Tilanne johti hyvin nopeasti siihen, että jouduin irtisanomaan toimistohuoneeni ja olin jo laittamassa liiketoimintaani sinne kuuluisaan pöytälaatikkoon.

Olin tuossa kohtaa pyörittänyt omaa yritystä vasta yhdeksän kuukautta ja panostanut todella paljon tuotteistamiseen, brändäykseen ja osaamiseni markkinointiin. Helmikuussa 2020 näytti siltä, että kaikki tekemiseni alkoi vihdoin tuottaa tulosta ja tunnettuuteni kasvoi mukavasti. Maaliskuun edetessä tilanne tuntui jo toivottomalta. Ajattelin, että annan periksi. 

Ajattelua boxin ulkopuolelta

Kuinka ollakaan toinen yksinyrittäjä Progrupper Oy:n Johanna Korhonen oli kiinnittänyt huomiota tekemisiini jo loppuvuonna 2019. Hän soitti minulle maaliskuussa kertoen, että haluaisi tavata ja kehittää kanssani jotakin uutta. Olin jo alkuvuodesta etsinyt itselleni yhteistyökumppania rekrytointeihin ja työyhteisövalmennuksiin, mutta tuolloin kaikki yrittäjät, jotka olivat minuun yhteydessä olivat myymässä minulle omia palveluitaan. Kukaan ei tuntunut olevan kiinnostunut aidosta yhteistyöstä. Ihmetytti, että ovatko kaikki tosiaan niin mustasukkaisia omasta osaamisestaan, että eivät ymmärrä kahden yrittäjän yhteistyön tuomaa hyötyä molemmille. 

Johanna ymmärsi, että nyt pitää ajatella outside of the box ja saimme valjastettua kahden saman alan yrittäjän tietotaidon ja osaamisen yhteen. Nyt olemme konseptoineet täysin uudenlaisen työyhteisövalmennuksen sosiaali- ja terveydenhuollon alalle. Käymme parhaillaan  neuvotteluja useamman hoiva-alan yrityksen kanssa loppuvuoden työyhteisövalmennuksista. Samaan aikaan tutustumme toistemme yrityksiin ja syvennämme yhteistyötämme vielä lisää. Vuokrasimme myös kimpassa yhteisen toimitilan ja näin myös vuokrakulut puolittuivat. 

Kehotankin kaikkia yksityisyrittäjiä olemaan rohkeasti yhteydessä muihin yrittäjiin sekä oikeasti verkostoitumaan ja kehittämään uusia toimintamalleja ja palveluja. Kaksin on aina parempi kuin yksin ja näin voit pelastaa yrityksesi. Ilman Johannan maaliskuista puhelua Henkilöstöratkaisut Rami Räty Oy ja Progrupper Oy tuskin olisivat enää toiminnassa. Nyt molempien liiketoiminta elpyy reipasta vauhtia ja loppuvuosi näyttää jo kovasti kiireiseltä. 

Rami Räty

Posted in