Yhteisöllisyyden merkitys yksinyrittäjän arjessa

Kesäkuun blogissani kirjoitin verkostoitumisesta ja yhteistyöstä pienyrittäjien välillä otsikolla Verkostoituminen ja aito yhteistyö voivat pelastaa monen yksinyrittäjän liiketoiminnan. 

Jatkumona tuohon kirjoitukseeni haluan nyt kertoa vielä tarkemmin siitä, miten minä pienyrittäjänä olen hyötynyt yhteisöllisyydestä lahtelaisessa coworking-tilassa nimeltä Dooroom. 

Maaliskuun alussa löysin itselleni mahtavan yrittäjäkollegan, Korhosen Johannan, jonka kanssa lähdimme yhdessä konseptoimaan täysin uudenlaista työyhteisövalmennusta, joka on räätälöity nimenomaan hoiva-alalle. Palvelu sai nimen HoiDO. Homma eteni nopeasti suunnitteluvaiheesta markkinointiin asti ja suoraan vauhdilla ensimmäisiin asiakkuuksiin. Nyt valmennukset ovat jo käynnistyneet monessa eri hoiva-alan yksikössä ympäri Suomea. 

Toimitilan kylkiäisenä mahtava yhteisö

Yhteisen liiketoimintamme räjähdysmäinen alku toi mukanaan positiivisen ongelman. Tarvitsimme ehdottomasti yhteisen toimitilan, joka palvelee yhteistä HoiDO-konseptiamme, mutta myös molempien omia yrityksiä (Henkilöstöratkaisut Rami Räty Oy ja ProGrupper oy).

Kun mietimme meille sopivinta toimitilaratkaisua, olimme molemmat yhtä mieltä siitä, että emme ole etsimässä pelkkää työtilaa. Haluaisimme myös innovatiivisen, yhteen hiileen puhaltavan työyhteisön. 

Lahden Rautatienkadulla sijaitseva Dooroom oli minulle entuudestaan tuttu, sillä Henkilöstöratkaisut Rami Räty Oy:n kotisivuja ylläpitävä Sanavarma on yksi ”doonareista”. Olin siis vieraillut Dooroomissa muutaman kerran palavereissa inspiroitumassa. 

Kävimme kesäkuun alussa yhdessä ProGrupperin Johannan kanssa tutustumassa tiloihin tarkemmin ja teimme siltä istumalta yksimielisen päätöksen. Vuokrasimme yhteisen työhuoneen Dooroomista. Toimitilakustannukset puolittuivat ja saimme kaupan päälle mahtavan työyhteisön, joka on mielenkiintoinen yhdistelmä paikallisia pienyrittäjiä ja valtakunnallisesti toimivien firmojen lahtelaisia tukikohtia. Dooroomissa toimii myös useampi järjestö/julkinen toimija.

Yhteistyökumppanit aina lähellä

Jo tämän kolmen kuukauden aikana olen löytänyt Dooroom-yhteisöstä itselleni apua kotisivujen ylläpidon (Sanavarma) lisäksi muun muassa sisällöntuotantoon (Toteuttamo Verbaali), markkinointiin (Ankara Design) ja liiketoiminnan kehittämiseen (Ladec). Tämän lisäksi Dooroom järjestää vuokralaisilleen eli niin sanotuille doonareille yhteistä tekemistä ja erilaisia verkostotilaisuuksia. Uusien työkavereiden lisäksi koen saaneeni myös paljon potentiaalisia asiakkaita sekä suoraan että välillisesti. Dooroomin työyhteisöstä hyötyvät kaikki sen jäsenet. Joillekin hyöty näkyy suoraan omassa liiketoiminnassa, joillekin enemmän henkisenä vertaistukena – joka sekin on pienyrittäjälle äärimmäisen tärkeää. 

Yhteisön omassa WhatsApp-ryhmässä viestit kulkevat nopeasti: on ratkottu nopeasti yhden doonarin domain-ongelmia ja kasattu isompikin seurue pitkälle lounaalle päiväkävelyyn yhdistettynä. Kahvihuoneessa ja käytävillä myös keskenään kilpailevat yrittäjät keskustelevat avoimesti oman alansa uutisista ja toimintamalleista. Doonariyhteisössä mustasukkaisuus ja kateus eivät selvästikään kuulu kenenkään luontaisiin taipumuksiin. Pelin henki on avointa ja rakentavaa. 

Yhteisölliset työtilat tukevat myös hienosti kestävän kehityksen ideologiaa, kun suuri joukko hyötyy yhteisistä fasiliteeteista. Joka toimistossa ei tarvita omaa tulostinta tai kahvinkeitintä. Kehottaisinkin kaikkia, niin pieniä kuin isojakin yrityksiä todenmukaisesti miettimään omia strategioitaan tulevaisuuden suhteen ja hyppäämään rohkeasti mukaan nykyaikaan myös toimitila-asioissa. 

Rami Räty 

Posted in